MH370, WE WAITING FOR YOUR RETURN. #PRAY FOR MH370 & MH17 victims

TRANSLATE

KEMASUKAN SEMENANJUNG & SABAH KE SARAWAK

Kenapa warganegara Malaysia Semenanjung dan Sabah perlu pas jika nak masuk Sarawak, sedangkan Sarawak juga Malaysia.? Itulah diantara syarat Sabah & Sarawak membentuk Malaysia dulu pada tahun 1963, cari pasal "20 points" syarat-syarat kemasukan itu di Google, kalau tak silap aku point yang ke-6 perjanjian menyatakan Sabah dan sarawak diberi kuasa menguruskan hal imigresen mereka sendiri.

Sarawakian nak masuk mana-mana tempat di Malaysia termasuk Sabah adalah FREE FLOW. Tapi semua negeri di Malaysia (termasuk Sabah) nak masuk Sarawak akan diberi pas lawatan sosial selama 90 hari hanya untuk tujuan lawaan sahaja. Begitu juga orang Semenanjung nak masuk ke Sabah.

Seperti Negeri Sarawak, Ketua Menteri Sarawak diberi kuasa untuk melarang atau menidakkan kemasukan orang-orang yang disyaki boleh menganggu ketenteraman atau keselamatan negeri, seperti yang berlaku kepada beberapa orang pemimpin pembangkang. Dengan itu juga, Sarawak dapat mengawal kemasukan orang-orang yang merbahaya seperti penjenayah-penjenayah dikehendaki polis di Semenanjung dan Sabah, supaya tidak memasuki Sarawak. Pemeriksaan Imigresen akan dilakukan setiap kali keluar/masuk termasuk juga penduduk Sarawak sendiri. Dalam erti kata lain, Sarawak boleh menolak kemasukan orang semenanjung dan sabah yang disyaki/brmasalah sama seperti penolakan masuk warga asing. Sebab itu, banyak kedai-kedai emas di Sarawak masih tidak memasang jeriji besi seperti kebanyakan kedai emas di semenanjung.

Satu lagi kalau nak tahu, umum mengetahui Kerajaan Persekutuan mempunyai sistem Senarai Syak, dimana di dalam senarai tu terdapat nama dan maklumat orang-orang yang perlu diberi perhatian bila mereka tiba membuat pemeriksaan masuk ke Malaysia. Sarawak juga mempunyai Senarai Syak tersendiri, kuasa Ketua Menteri boleh memasukkan nama dan maklumat seseorang ke dalam senarai syak Kerajaan Negeri Sarawak untuk ditapis semasa kemasukannya ke Sarawak. Bermakna Jabatan Imigresen di Sarawak memantau Senarai Syak Kerajaan Persekutuan dan mengurus Senarai Syak Kerajaan Negeri sekaligus. 

Orang semenanjung& Sabah hendak memasuki Sarawak cuma perlu menunjukkan Mykad saja, selepas itu akan dikeluarkan cetakan diatas slip putih yang dipanggil slip IMM 114, kalau dulu isi borang 3 salinan dan 3 warna iaitu IMM116. Slip ini haruslah dijaga dengan baik, itu adalah dokumen perjalanan anda, jaga sepertimana menjaga passport jika berada di negara orang, dan mesti dibawa kemana saja. Jika hilang mestilah membuat report polis, baru dapat keluar dari Sarawak. Jika anak yang belum ada kad pengenalan, kena bawa sijil lahir ataupun MyKid. Jika menggunakan passport [passport antarabangsa (warna merah) atau Dokumen Perjalanan Terhad (warna biru muda)] untuk masuk ke Sarawak/Sabah, IMM114 tidak akan keluarkan, tapi akan di cop PAS LAWATAN SOSIAL selama 90hari didalam passport, sama seperti pas lawatan yang dikeluarkan kepada warga asing dari USA, Canada, Britain, Oman dan sebagainya..
Pas Lawatan Sosial selama30 hari pula diberikan kepada rakyat negara Brunei, Thailand, Indonesia, Singapura dsb.. Bagi Sarawakian, mereka bebas untuk tinggal di mana-mana negeri di Malaysia termasuk Sabah tanpa sebarang pas selama mana yang mahu. Ini yang saya katakan "FREE FLOW" diatas.

Jika bekerja di Sarawak, mesti mempunyai pas kerja, boleh mengggunakan Dokumen Perjalanan Terhad (DPT) ataupun Pasport Malaysia Antarabangsa (PMA). Kalau Semenanjung dan Sabah kerja di Sarawak tanpa pas yang sah, adalah satu kesalahan dibawah Akta Imigresen 1959/63, peraturan 39(b) iaitu menyalahgunakan Pas Lawatan Sosial, yang selalu disebut wartawan Mazidul Akmal Sidek dalam rancangan 999 bila operasi menangkap pelacur/pekerja tanpa pas yang sah dari negara asing.

Tapi Sarawakian tak perlu semua tu jika bekerja dimana-mana tempat dalam Malaysia kecuali Sabah. Sarawakian juga memerlukan Pas Kerja untuk berkerja di Sabah. Berbeza dengan penjawat-penjawat awam Persekutuan yang berkerja d Sarawak & Sabah, seperti guru, Imigresen, Kastam, Polis dalam passport mereka akan dicop berbentuk bujur dan dikenali sebagai cop PTL (Permitted To Land) dengan catatan "Seksyen 66(1)(d)", dimana ianya tidak mempunyai tempoh waktu (validity), sah sehingga mana mereka bekerja di Sarawak. Anak dan isteri juga boleh mendapatkan cop PTL (cop bujur) dengan catatan "Seksyen 66(2)". Akan tetapi, jika isteri adalah penjawat awam dan betugas di Sarawak, suami tidak layak untuk mendapatkan pas di bawah seksyen 66(2) Akta Imigresen 1959/63 tersebut.

Bagi yang disenaraihitam PTPTN, LHDN dan sebagainya, memang akan terpapar di skrin komputer Sistem Kawalan bila penama melalui pemeriksaan Imigresen. Tetapi cuma akan diberi nasihat untuk berhubung dengan pihak yang bertanggungjawab memberi arahan menyenaraihitamkan individu tersebut. Tetapi jika pegawai itu tidak mahu bercakap banyak, anda tak akan tahu tentang itu melainkan anda melalui pemeriksaan keluar untuk ke luar negara. Disitu, anda mungkin sudah terlewat untuk dinasihatkan dan mungkin  akan terlepas penerbangan jika tiada "Surat Kemudahan" iaitu surat kebenaran meninggalkan persekutuan dari agensi yang menyenarai hitamkan anda dari keluar negara. Oleh itu anda dinasihatkan untuk menyemak status senarai hitam sebelum keluar negara di Sini: Semakan Status Perjalanan

Passport Sabah, Sarawak dan Semenanjung akan dibezakan dengan prefix (abjad) sebelum nombor passport. Contohnya. jika passport Malaysia Semenanjung akan dimulakan dengan huruf A2404****, Sabah H2404**** dan Sarawak K2404****. begitu juga pada MyKad, tetapi saya tak berapa pasti jika Mykad semenanjung ada huruf "A" atau tidak. Tunggu update seterusnya jika ada..

Update!!

Berikut merupakan "20-Point Agreement/Memorandum yang telah dipersetujui diantara Sabah dan juga Semenanjung Malaysia sebelum pembentukan Malaysia pada 16 September 1963 yang kemudiannya perjanjian yang sama telah dibuat diantara Sarawak dan juga Semenanjung Malaysia dengan sedikit perubahan pada point ke-18.

Point ke-6 dibawah mempunyai kaitan dengan artikel yang saya tulis diatas.

The agreement
Point 1: Religion
While there was no objection to Islam being the national religion of Malaysia there should be no State religion in Borneo (Sarawak & Sabah), and the provisions relating to Islam in the present Constitution of Malaya should not apply to Borneo.

Point 2: Language
* a. Malay should be the national language of the Federation
* b. English should continue to be used for a period of 10 years after Malaysia Day
* c. English should be an official language of Borneo (Sarawak & Sabah) for all purposes, State or Federal, without limitation of time.

Point 3: Constitution
Whilst accepting that the present Constitution of the Federation of Malaya should form the basis of the Constitution of Malaysia, the Constitution of Malaysia should be a completely new document drafted and agreed in the light of a free association of states and should not be a series of amendments to a Constitution drafted and agreed by different states in totally different circumstances. A new Constitution for Borneo (Sarawak & Sabah) was of course essential.

Point 4: Head of Federation
The Head of State in Borneo (Sarawak & Sabah) should not be eligible for election as Head of the Federation.

Point 5: Name of Federation
“Malaysia” but not “Melayu Raya”

Point 6: Immigration
Control over immigration into any part of Malaysia from outside should rest with the Central Government but entry into Borneo (Sarawak & Sabah) should also require the approval of the State Government. The Federal Government should not be able to veto the entry of persons into Borneo (Sarawak & Sabah) for State Government purposes except on strictly security grounds. Borneo (Sarawak & Sabah) should have unfettered control over the movements of persons other than those in Federal Government employ from other parts of Malaysia Borneo (Sarawak & Sabah).

Point 7: Right of Secession
There should be no right to secede from the Federation

Point 8: Borneanisation
Borneanisation of the public service should proceed as quickly as possible.

Point 9: British Officers
Every effort should be made to encourage British Officers to remain in the public service until their places can be taken by suitably qualified people from Borneo (Sarawak & Sabah)

Point 10: Citizenship
The recommendation in paragraph 148(k) of the Report of the Cobbold Commission should govern the citizenship rights in the Federation of Borneo (Sarawak & Sabah) subject to the following amendments:
* a) sub-paragraph (i) should not contain the proviso as to five years residence
* b) in order to tie up with our law, sub-paragraph (ii)(a) should read “7 out of 10 years” instead of “8 out of 10 years”
* c) sub-paragraph (iii) should not contain any restriction tied to the citizenship of parents – a person born in Borneo (Sarawak & Sabah) after Malaysia must be federal citizen.

Point 11: Tariffs and Finance
Borneo (Sarawak & Sabah) should retain control of its own finance, development and tariff, and should have the right to work up its own taxation and to raise loans on its own credit.

Point 12: Special position of indigenous races
In principle, the indigenous races of Borneo (Sarawak & Sabah) should enjoy special rights analogous to those enjoyed by Malays in Malaya, but the present Malays’ formula in this regard is not necessarily applicable in Borneo(Sarawak & Sabah).

Point 13: State Government
* a) the Prime Minister should be elected by unofficial members of Legislative Council
* b) There should be a proper Ministerial system in Borneo (Sarawak & Sabah).

Point 14: Transitional period
This should be seven years and during such period legislative power must be left with the State of Borneo (Sarawak & Sabah) by the Constitution and not be merely delegated to the State Government by the Federal Government.

Point 15: Education
The existing educational system of Borneo (Sarawak & Sabah) should be maintained and for this reason it should be under state control.

Point 16: Constitutional safeguards
No amendment modification or withdrawal of any special safeguard granted to Borneo (Sarawak & Sabah) should be made by the Central Government without the positive concurrence of the Government of the State of North Borneo

The power of amending the Constitution of the State of Borneo (Sarawak & Sabah) should belong exclusively to the people in the state. (Note: The United Party, The Democratic Party and the Pasok Momogun Party considered that a three-fourth majority would be required in order to effect any amendment to the Federal and State Constitutions whereas the UNKO and USNO considered a two-thirds majority would be sufficient).

Point 17: Representation in Federal Parliament
This should take account not only of the population of Borneo (Sarawak & Sabah) but also of its seize and potentialities and in any case should not be less than that of Singapore.

Point 18: Name of Head of State
Yang di-Pertua Negara.

Point 19: Name of State
Sarawak or Sabah.

Point 20: Land, Forests, Local Government, etc.
The provisions in the Constitution of the Federation in respect of the powers of the National Land Council should not apply in Borneo (Sarawak & Sabah). Likewise, the National Council for Local Government should not apply in Borneo (Sarawak & Sabah).

242 comments:

  1. "jika pegawai tu xnk ckp byk, dia x kan ckp apa2.."
    Aku cmya lah bla mood ku xbgus lam knter..hahaha ;P

    ReplyDelete
  2. klu dari semenanjung kemudia passport hilang di sarawak bagaimana cara.. adakah berlaku kesukaran unk balik semenanjung...TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama juga jika slip imigresen (Imm.114), laporan polis harus dibuat dan melaporkan kejadian kepada pejabat Imigresen terdekat secepat mungkin sebelum berlepas dari Sarawak. Kegagalan berbuat demikian boleh menyebabkan anda terlepas penerbangan. Terima kasih atas kunjungan saudara/saudari di sini.

      Delete
    2. nak tnya...suami sy bekerja d bintulu..bru pg aritu dlm 23 april..pasport majikan ambik sbb nak buat permit kerja..skrg ada emergncy.nak balik labuan tp pasport masi in progress nak buat permit kerja..so cmna dpt ka balik tnjukn kn ic je..sbb urgent ada mslh d kg..

      Delete
  3. Hi, Just nak tanya, jika seseorang dibenarkan memasuki/melancong ke sabah jika beliau diisytiharkan sebagai bankrupsi.

    Terima Kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepatutnya tiada halangan.

      Delete
  4. Maaf tersilap type : Hi, Just nak tanya, adakah seseorang dibenarkan memasuki/melancong ke sabah jika beliau diisytiharkan sebagai bankrupsi.

    Terima Kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seseorang yang telah diistiharkan bankrup masih lagi boleh memasuki Sabah & Sarawak tanpa sebarang masalah selagi masih berada di dalam Malaysia. Tetapi perlu diingatkan bahawa jika ingin melawat Sabah melalu jalan darat dari Sarawak dan sebaliknya, si bankrup perlu mendapatkan surat kebenaran (untuk pelepasan sementara) dari pihak yang berkaitan seperti Jabatan Insolvensi/LHDN/Bank Negara/PDRM dan sebagainya. Ini kerana si bankrup akan keluar dari Malaysia dan memasuki/melalui Brunei untuk ke Sabah. Tanpa surat kebenaran tersebut, si bankrup tidak akan dibenarkan keluar dari Sarawak. Walaubagaimanapun, jika menggunakan pengangkutan udara antara Sabah & Sarawak surat kebenaran ini tidak diperlukan.

      Delete
  5. warga sarawak yang tinggal di sabah dan ingin menjamin keluarga yg mana keluarga tersebut memegang pasport indonesia,adakah warga sarawak tersebut perlu mengambil pas kerja bagi membolehkan jaminan tersebut diluluskan......

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mana cara memohon..saya pun mengalami situasi mcm bgni

      Delete
  6. Salam... Nk tanye, husband sy org semenanjung, then ikut sy balik ke sabah hari tu. Dia di beri pasport sementara 90 hari. Mase tu kami belum kawin lg. Then husband sy tukar ic yg beralamatkan alamat kg sy di sabah. Pastu kami pun kahwin kt sini (sabah). Baru2 ni husband sy nk mohon lka d kfc tp di tolak sb kononnya perlu apply visa pkrjaan org smnjung kja di sabah trlbih dahulu. So smlm sy baru je confirm tiket utk suami sy balik smnnjung. Mslh skg ni, dh lebih dri 90 hari husband sy di sabah ni pastu bila cari lik passport smntara husband sy ari tu dh xde da.. Hilang. Mcm mne nk wat ek? Pastu walaupun dia dh nikah ngan org tmptan sabah, masih perlu ke pasport lwtan tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sebab terlewat balas komen puan. Pertama sekali sya nak perbetulkan bahawa yang 90 hari tu bukan passport. Itu adalah Pas Lawatan Sosial berlaku sah sehingga 90 hari. Pasal permohonan kerja, memang orang semenanjung memerlukan pas pekerjaan untuk bekerja si Sabah. Buat permohonan di Pejabat Imigresen terdekat dengan membawa surat tawaran majikan. Jikan Pas Lawatan Sosial 90hari tu hilang (samada slip IMM-114 ataupun passort/Dokumen Perjalanan Terhad-berwrna biru), buat laporan polis secepat mungkin dan selepas itu terus ke pejabat Imigresen terdekat.
      Walaupun sudah berkahwin, suami puan masih lagi berstatus "Semenanjung" dan Pas Lawatan Sosial berlaku sah selama 90hari akan diberikan Pegawai Imigresen bertugas setiap kali suami puan melewati pemeriksaan masuk Imigresen. Walaubagaimanapun, suami puan boleh memohon Pas Lawatan Sosial Jangka Panjang (sah laku untuk setahun)dimana akan dikeluarkan pelekat berwrna kuning untuk dilekatkan pada passort/DPT suami puan. Untuk memohon, rujuk kepada pejabat Imigresen terdekat.

      Delete
    2. Maaf mencelah. Situasi ni terjadi juga kepada abg saya yang berkahwin dengan orang Sabah dan memerlukan Permit Bekerja. Saya cuba tanya abg saya berapa harga permit tu dia cakap sudah serahkan kepada agent yang dilantik oleh syarikat. Mungkin akan dibuat potongan gaji secara ansuran lebih kurang RM500 dan tempoh valid selama 5 tahun. Boleh tuan Jiken Bill jelaskan secara terperinci?

      Delete
    3. Bekerja di Sabah& Sarawak memang memerlukan Pas Pekerjaan untuk berkerja secara sah. Bayaran tersebut dikenakan oleh ejen (persendirian) dan potongan gaji dikenakan oleh majikan itu sendiri. Jumlah tersebut bukanlah jumlah yang perlu dibayar kepada Jabatan. Sebaiknya, rujuk terus kepada pejabat Imigresen terdekat dan berbincang dengan majikan.

      Delete
    4. encik anonymous..
      bole saya.mnta pertolongan encik.untuk perkenalkan saya kepada ejen persendirian sebab saya juga memerlukan ejen untuk mohon pas kerja untuk suami saya yg wrga sarawak berkerja d sabah..

      Delete
  7. Sy nak bertanya,hujung bln ni sy sekeluarga nak ke sabah, ada apa2 masalah @ procedure sbb mak & ayah sy berstatus penduduk tetap, perlu ke bw passport indonesia? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya andaikan mak & ayah saudari penduduk tetap Semenanjung. Passport Indonesia mak & ayah saudari HARUS dibawa bersama jika hendak ke Sabah/Sarawak. Sebab status Penduduk Tetap yang diperolehi di Semenanjung tidak boleh digunapakai di Sabah/Sarawak. Mereka akan diberi kemudahan Pas Lawatan Sosial berlaku sah selama 30 hari, yang akan diendorse di dalam passport Indonesia mereka.

      Delete
  8. Terima kasih kerana telah berkongsikan info yang sangat bagus disini.
    Semua persoalan yang saya ada difikiran telah terjawab melalui blog ini.
    Terima kasih sekali lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih juga sebab sudi melawat blog saya dan meninggalkan komen di sini.

      Delete
  9. saya dan suami asal sabah dan sekarang kami bekerja di sarawak. kami sudah memohon dokumen perjalanan terhad dengan alasan bekerja di sarawak. saya nak tanya sekiranya saya hendak bawa adik saya masuk ke sarawak untuk lebih dari 3 bulan bagaimana caranya? Saya ingin menyuruh adik saya untuk menjaga anak saya nanti.Sekian terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan boleh membuat permohonan Pas Lawatan Sosial Jangka Panjang (sahlaku selama setahun) untuk adik puan dengan syarat puan/suami sudah mempunyai pas untuk bekerja di Sarawak dan mempunyai kewangan yang kukuh untuk menyara adik puan. Sementara menunggu kelulusan dari Jabatan Imigresen, adik puan boleh masuk ke Sarawak dengan menggunakan Pas Lawatan Sosial sah laku selama 90 hari dan harus diperbaharui di pejabat Imigresen sebelum tamat temph 90 hari tersebut. Sediakan Dokumen Perjalanan Terhad (DPT)untuk adik puan juga.

      Delete
  10. Saya dari Semenanjung dan bercadang melancong bersama keluarga ke Sabah melalui LCCT. Adakah slip IMM-114 perlu dipohon lebih awal atau on the spot dikeluarkan di kaunter imigresen di LCCT sebelum berlepas? Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slip IMM-114 hanya akan dikeluarkan di kaunter pemeriksaan Imigresen setibanya di Sabah/Sarawak. di LCCT hanya sediakan boarding pass dan juga kad pengenalan. untuk makluman juga, tiada pemeriksaan imigresen di LCCT dan KLIA untuk ke Sabah dan Sarawak.

      Delete
  11. Hi,

    Kalau pekerja asing mempunyai Pas Lawatan Kerja Sementara di semenanjung Malaysia,

    boleh masuk ke Sarawak untuk melancong dengan passport orginal di tangan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Bawa bersama passport antarabangsa pekerja asing yang dimaksudkan. Pas Lawatan Sosial akan di endorse di dalam passport tersebut. Dapatkan surat kebenaran bercuti daripada majikan (jika majikan tiada bersama) untuk ditunjukkan kepada Pegawai Imigresen setibanya di Sarawak nanti.

      Delete
  12. Salam,jika saya ingin ke Sabah dalam masa 4 atau 5 hari sahaja ,perlu ke buat passport warna merah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu. cuma bawa kad pengenalan ataupun Dokumen Perjalanan Terhad (DPT) jika ada.

      Delete
  13. My wife org swak sy dari sabah sudah tingga di swak ada satu bulan anak dua org pun sudah sekolah ,sy nak tanyak apa macam nak mohon permit utk sy perniaga di swak dan dua org anak ay yg sudah sekolah di swak ,,tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syarat untuk memohon Pas Pekerjaan/Pas Lawatan Kerja Sementara adalah harus memiliki premis/syarikat atas nama sendiri jika berniaga sendiri.

      Delete
  14. suami saya dari sarawak dan bkerja d sabah.. kami berdaftar khwin d jpn sabah..saya dari indonesia pemilik pasport surat lahir.. suami saya mau menjamin pasport saya tapi di suruh memohon pas kerja d sabah. pertanyaan saya sekarang apa kah hanya warga sarawak yg berpangkat kerja kerajaan saja yg bole memohon pas kerja d sabah..sebab apabila saya ke imegresen sandakan mereka akan cakap cuma berpangkat manager saja yg bole memohon..jadi ada cara lain lagi yg supaya suami sya bole menjamin saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan tidak menyatakan suami puan bekerja sebagai apa. Jika suami puan bekerja di sebuah syarikat berdaftar, memang suami puan memerlukan Pas Kerja untuk berkerja di Sabah.. Tetapi jika suami puan bekerja sendiri dan tidak mempunyai sebarang syarikat/premis suami puan tidak layak untuk memohon Pas Kerja. Jika suami puan mempunyai Pas Kerja, puan layak untuk mendapat Pas Tanggunggan.

      Cara lain, memandangkan suami puan orang Sarawak, suami puan boleh memohon Pas Lawatan Jangka Panjang bagi pihak puan di Jabatan Imigresen Sarawak terlebih dahulu kerana Pas yang dikeluarkan di Sarawak boleh digunapakai di seluruh Malaysia termasuk Sabah. Walaubagaimanapun Sabah mempunyai "state control" tersendiri mungkin ianya diluar pengetahuan saya. Saya nasihatkan puan untuk berhubung terus dengan Bahagian Visa & Pas, Ibu Pejabat Imigresen Sabah di Kota Kinabalu untuk maklumat yang lebih terperinci.

      Delete
  15. saya penjawat awam dari semenanjung yang ditugaskan di sarawak manakala suami (juga dari semenanjung) mengikut saya tinggal di sarawak. Suami saya bekerja sendiri dan dia hanya dibenarkan berada di sarawak dalam tempoh 90 hari sahaja dan boleh renew passnya (DPT) untuk 2 kali setahun saja..ini bermakna maksimum untuk dia boleh tempoh berada di sarawak ialah 180 hari sahaja. Bolehkah tuan menyatakan syarat-syarat untuk permohonan pas lawatan sosial jangka panjang tersebut, kerana tiada option untuk itu bila setiap kali suami saya ke Jabatan imigresen dan bertanya berkenaan pass tersebut. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika suami puan bekerja sendiri/berniaga di Sarawak dan memiliki premis perniagaan/syarikat sendiri, suami puan layak untuk memohon Pas Lawatan (kerja sementara)/Pas Pekerjaan. Jika tidak, suami puan tiada cara lain iaitu masuk Sarawak pertama kali dengan Pas Lawatan Sosial 90hari, tamat tempoh 90 hari tersebut, buat penyambungan pas di Pejabat Imigresen terdekat untuk mendapatkan lanjutan selama 90 hari, tamat tempoh 90 hari ini, boleh buat penyambungan pas 90hari lagi untuk kali kedua di pejabat Imigresen. Tamat tempoh lanjutan pas 90 hari terakhir tersebut, suami puan boleh keluar ke Indonesia/Brunei/Sabah/Semenanjung dan masuk semula ke Sarawak. Bermakna suami puan hanya perlu keluar dan masuk ke Sarawak sebanyak 2 kali setahun.

      Delete
    2. Untuk pengetahuan puan, Anak-anak layak untuk mendapatkan pas dibawah seksyen 66 Akta Imigresen 1959/63 dimana ianya tidak mempunyai tarikh luput, sah sehingga mana puan betugas di Sarawak. Tetapi suami puan tidak layak untuk mendapatkan pas dinyatakan diatas. Akan tetapi Jika suami penjawat awam dan bekerja di Sarawak, Isteri dan anak-anak layak mendapat pas di bawah seksyen 66 Akta Imigresen 1959/63.

      Delete
  16. Terima kasih atas info,sy hendak tanya. Jika sy penduduk tetap malaysia.isteri mempunyai paspot dengan visa lawatan sosial semenanjung dan anak berumur 2tahun yg merupakan warganegara, sy bcdng ke srwak bln depan,perlu kah sy minta pas dari imigresen semenanjung atau akn di cop di serawak nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saudara perlu bawa sekali passport antarabangsa untuk ke Sarawak nanti walaupun saudara pemegang status Penduduk Tetap kerana status saudara hanya sah di Semenanjung sahaja. Isteri & anak yang merupakan warganegara Semenanjung hanya perlu bawa kad pengenalan MyKad dan sijil kelahiran/MyKid utk anak saudara. Jika ada passport antarabangsa (berwarna Merah), adalah lebih mudah.

      Delete
  17. apakah syarat kemasukan penduduk tetap sabah yg mmpunyai ppt indonesia ke sarawak? dan brpkah tempoh mmbolehkan tinggal melawat ke sarawak serta perlukah memohon surat akuan pengenalan?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masuk ke Sarawak hanya dengan menggunakan passport Indonesia. Tempoh tinggal di Sarawak bagi warganegara Indonesia adalah selama 30 hari dengan menggunakan Pas Lawatan Sosial. Surat akuan tersebut tidak perlu.

      Delete
  18. boleh kah tuan senaraikan dokumen yang diperlukan untuk membuat pas kerja, saya bekerja sebagai guru di kuching...kerjasama dari tuan saya dahului dgn jutaan terima kasih.

    ReplyDelete
  19. Untuk anak bwh umur 12 tahun perlu bawa mykid shj atau pun sijil lahir n mykid sekali....

    ReplyDelete
  20. saya dari Sabah(bekerja di Johor - penjawat awam) ingin ke Miri bersama anak (2 lahir di Johor dan 1 lahir di Sabah) dengan menggunakan menaiki kapal terbang. Adakah di imegresen lapangan kapal terbang miri akan mengeluarkan pas lawatan sosial itu atau saya perlu dapatkannya di KK?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas Lawatan akan dikeluarkan semasa pemeriksaan Imigresen di LT Miri nanti..

      Delete
  21. Saya lahir dan membesar di Sabah.Saya pemegang kad pengenalan & surat lahir Sabah.Tetapi semasa saya memohon paspot antarabangsa ,saya diberi paspot semenanjung oleh jabatan imigresen dengan alasan mendiang ayah saya berstatus semenanjung.Knp perkara ini timbul setelah saya berumur 32 tahun.Adakah cara untuk menukar status semenanjung kpd status Sabah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu anda berasal dari Sabah? Bawa dokumen-dokumen yang mengaitkan kelahiran/asal usul keluarga anda ke Pejabat Imigresen untuk berbincang.

      Delete
  22. Hi. Saya dari KL.

    Jika saya satu hari nanti nak membuka perniagaan kecil-kecilan/sederhana di Sarawak, ada tak apa2 syarat yg perlu dipatuhi. Contohnya: perlu ke ada local partner untuk bisnes tersebut?

    Bisnes yg dimaksudkan adalah seperti gerai makan/restoran, kedai buku, food catering (dari rumah), dll.

    Hrp dpt penjelasan tentang perkara ini. TQ.

    ReplyDelete
  23. Suami sy org sabah dan keje tentera. Sy org semenanjung. Suami suruh sy ikut dia pindah ke sabah. Sy keje sbg guru. Jd bila sy perlu mula buat DPT ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan boleh buat DPT bila bila masa sahaja. Sebaiknya sebelum puan berpindah ke Sabah.

      Delete
  24. adakah satu kesalahan orang yang mendapat status orang semenanjung tinggal lama disabah tanpa apa2..adakah denda diberikan apabila imegresen tahu

    ReplyDelete
  25. Hi sa berstatus penduduk tetap di sabah dan hendak bercadang ke semenanjung. Perlu ka saya buat passport or tunjuk mypr sahaja d airport?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh bawa MyPR saja untuk perjalanan ke Semenanjung. Untuk perjalanan ke Sarawak, passport antarabangsa diperlukan selain MyPR.

      Delete
  26. Hi Jiken Bill,

    Nk tanya sikit cause tak berapa clear.

    Boleh ke org semenanjung yng kena blacklist ptptn (dulu pernah ada passport antrarabangsa malaysia but now dah expired) apply Dokumen Perjalanan Terhad utk bekerja di sarawak?

    if nak masuk sarawak dgn keadaan masih blacklisted ptptn , lepas ke kalau pakai ic sahaja?

    harap dapat jawap kemusykilan ini.

    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh memohon DPT dan juga memasuki Sabah/Sarawak menggunakan kad pengenalan/DPT walaupun disenarai hitam PTPTN. Maaf lambat memberi respon.

      Delete
  27. Salam...
    Maaf lau sy bertanya..sy nk kn kepastian
    Sy nk pegi sarawak 5 hari..tp xd pasport?
    Boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh masuk Sarawak selama 90hari dengan hanya menggunakan kad pengenalan. Simpan slip IM114 (berwarna putih) yang dikeluarkan semasa pemeriksaan masuk imigresen dan harus diserahkan semasa pemeriksan keluar dari Sarawak.

      Delete
  28. Sy org srwk tpi nk tnye kwn sy ni org semenanjung tpi dye nk g srwk cane ea perlu wat pasport ke x ea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takperlu buat passport. cuma bawa kad pengenalan sahaja.

      Delete
    2. Simpan slip IM114 (berwarna putih) yang dikeluarkan semasa pemeriksaan masuk imigresen dan harus diserahkan semasa pemeriksan keluar dari Sarawak.

      Delete
  29. sy dari semenanjun, seskarang sy ada di serawak, dan sy tidak dberkan apa2 pas pun di serwak ini, sy dari semenanjung datang sini melalui labuan ke limbang ke brunai brunai ke miri.. sy menaiki kereta dari limbang ke miri.. sy pemegang ic hijau@mykas... mcm mna sya nak blik ke semenanjun semula?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk ke Miri dari Limbang menggunakan kereta, sudah pasti saudara/saudari akan melalui Brunei kan. Untuk memasuki Brunei, passport adalah satu kewajipan (samada Passport Malaysia Antarabangsa (berwarna merah) ataupun Passport Terhad Brunei (berwarna biru). Bermakna saudara/saudari mempunyai passport. Setibanya di Kompleks Kawalan Imigresen SG. Tujoh Miri, Pas Lawatan Sosial berlaku selama 90 hari akan di endos/cop di dalam passport tersebut. Sila periksa semula passport yang digunakan pada masa tersebut dan periksa cop terakhir iaitu bertulis "SG. TUJUH, SARAWAK". Serahkan passport tersebut kepada pegawai Imigresen yang bertugas di Lapangan Terbang untuk pemeriksaan apabila anda keluar dari Sarawak.

      Delete
  30. Saya berasal dari s' wak tgl di johor dan Ingin membawa bayi bwh setahun ke s' wak..bayi bkn ats nama saya..adakah memerlukan ape2 dokumen?? Mohon pencerahan dr pihak tuan..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu/bapa bayi berkenaan hendaklah hadir semasa pemeriksaan Imigresen di Sarawak nanti. Sila bawa bersama MyKid ataupun Sijil Lahir bayi tersebut.

      Delete
  31. saya ingin bertanya. Ayah saya pemegang ic penduduk tetap sarawak. Adakah dia memerlukan apa2 dokumen jika dia ingin ke sabah atau semenanjung? Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pemegang MyPR (ic penduduk tetap) boleh ke Semenanjung Malaysia dengan hanya membawa bersama MyPR terebut. Tetapi untuk ke Sabah, dokumen asal (passport negara asal) haruslah dibawa. Walaubagaimanapun, dinasihatkan agar menghubungi Jabatan Imigresen Sabah untuk maklumat lanjut.

      Delete
  32. saya berasl dri smnnjung, sedang bekerja di sarawak. sudah ada permit kerja, ttp visit pass sudah tamat tempoh. bagaimana cara utk saya memperbaharui visit pass? saya jangka tidak boleh lagi memperbaharuinya di border kastam kerana visit pass sudah tamat

    ReplyDelete
    Replies
    1. permit kerja dan pas lawatan (visit pass) adalah dua dokumen yang berbeza. Jika sudah mempunyai permit kerja di Sarawak, ikut tempoh sah permit kerja tersebut dan abaikan tempoh sah pas lawatan. Walaubagaimanapun, jika tempoh sah permit kerja ataupun pas lawatan telah tamat, pergi ke pejabat Imigresen berdekatan untuk lanjutan pas. Pas lawatan tidak boleh diperbaharui di sempadan jika telah tamat tempoh.

      Delete
  33. Assalamualaikum....saya nak tanya,kalau seseorang itu ada kes dekat balai polis,boleh ke dia pergi sarawak or sabah???cuma nak tahu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. Mengikut keadaan kes. Jika arahan mahkamah mengatakan sabjek tidak dibenarkan meninggalkan Malaysia dan tiada larangan untuk memasuki Sarawak/Sabah dari kerajaan negeri, bermakna sabjek tersebut boleh memasuki Sarawak/Sabah seperti biasa. Penolakan masuk (NTL) hanya akan berlaku jika terdapat arahan dari kerajaan Negeri Sarawak/Sabah untuk menolak kemasukan seseorang, biasanya kes berat yang dipercayai boleh mengancam keselamatan / membuat huru-hara negeri Sarawak/Sabah.

      Delete
  34. bergantung pada kes tu sendiri. sebab tu kne tanya pihak polis, bleh lepas ke x. besanye kalo kes berat ssah nak lpas/memg xkan lepas la.

    tu la yg dinamakan "negara gabungan" antara sabah, sarawak & negeri2 smanjung. negeri smenanjung x sama taraf ngan sabah sarawak. jgn slah fham npe sume jdi cmni. if u bace balik bku sejarah skola rendah/menengah & anda kn jmpe "negeri" & bkn nye "negara" pada sabah n sarawak. xtaw la bnda tu di sgjakan or x.

    ReplyDelete
  35. Kes tipu duit orang dalam rm200 lbh la...dia dpt lepas ke pergi sarawa???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika maklumat sabjek tersebut tedapat di dalam Senari Syak Jabatan Imigresen, mengatakan yang sabjek tersebut dikehendaki Polis atas kes-kes tertentu, sabjek tersebut akan ditahan di mana-mana lapangan terbang di Sarawak semasa melalui pemeriksaan Imigresen dan akan diserahkan kepada pihak Polis. Tetapi, jika maklumat sabjek tidak terdapat dalam Senarai Syak Jabatan Imigresen, maka tiada halanangan untuk sabjek tersebut masuk ke Sarawak. Tidak semua kes-kes yang dilaporkan di balai polis, disalurkan ke Senarai Syak Jabatan Imigresen..

      Delete
  36. Maksud awak kes berat itu,berat macam mana??

    ReplyDelete
  37. Hi....mohon share...process untuk mendapatkan pas/permit berkerja disarawak.berapa cost untuk mendapatkan pas bekerja di sarawak.

    Pas bekerja tersebut perlu mohon di mana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila berhubung terus dengan Bahagian Visa, Pas dan Permit Jabatan Imigesen Malaysia Sarawak di Bangunan Sultan Iskandar, Simpang Tiga Kuching untuk maklumat yang lebih terperinci.

      Delete
  38. Hello. nak tanya, kalau DPT masih dalam tangan pejabat imigresen bagi pengurusan pas pelajar, bolehkah saya keluar dari Sarawak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika ada slip IMM114 yang diperoleh semasa pemeriksaan Imigresen di lapangan terbang dahulu, boleh gunakan slip tersebut untuk ke Semanjung/Sabah. Jika tiada slip tersebut, tunggu sehingga DPT dan Pas Pelajar tersebut diserahkan.

      Delete
  39. Salam...sye penjawat awam org sarawak....isteri dan anak2 sye lahir disemenanjung dan memang asal semenanjung....sye akan transfer le sarawak dlm masa terdekat dan sye ingin mbawa family sye balik ke sarawak...persoalanyer ape yg hendak dilakukan oleh sye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawa Isteri dan anak-anak seperti biasa sebagaimana saudara membawa mereka ke Sarawak sebelum ini, dengan menggunakan kad pengenalan/mykid. Di Sarawak nanti, berhubung dengan pejabat Jabatan Imigresen terdekat untuk membuat Pas Lawatan Jangka Panjang untuk isteri dan anak.

      Delete
  40. salam, saya asal smnnjung, belajar di UNIMAS, pada hujung tahun 2014 saya akan habis belajar, pada masa yang sama saya telah memulakan sebuah perniagaan boutiq/baju/klngkapan sukan dan permis terletak di salah satu pasaraya besar di kuching (cityone), perniagaan ini saya jalankan bersama rakan saya org sarawak, dimana share holder 50/50,dgn mnggunakan lesen interprise.. saya ke pejabat imegresen utk memohon pas pengajian, namun status saya tidak layak, saya buntu kerana perniagaan sudah berjalan, sekarang saya masih mnggunakan pas pelajar yang akan tamat pada hujung tahun ini.. saya bertekad utk tinggal di sarawak disebabkan perniagaan yg sudah berjalan, pada masa yg sama saya baru berkahwin yang juga org semenanjung dan ingin membawa isteri tinggal bersama saya di sarawak.. saya buntu memikirkan tentang pas pengajian dan status saya di sini jika habis tempoh pas pelajar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apabila pas pelajar saudara tamat nanti, keluar dari Sarawak dahulu dan masuk semula dengan menngunakan Pas Lawatan Sosial 90hari. dalam tempoh menggunakan Pas Lawatan Sosial tersebut, cuba memohon sekali lagi untuk saudara dan isteri.

      Delete
  41. As salam saudara,
    Saya ingin btanya, jika seseorg itu memilik IC Hijau, apakah dokumen yg perlu dibw utk msk ke Sabah. Tiket flight dh beli. Tp syarat tak tahu. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. IC hijau? atau biru? jika biru (My Kad), cuma perlu bawak My Kad sahaja,

      Delete
  42. Salam,hi..saya org semanjung..dapat latihan industri di sabah utk 3 bulan..dokumen apa yg saya perlukan ye?perlukan passport ke?permit kerja pula?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh bawa kad pengenalan sahaja dan simpan slip IMM 114 yang dikeluarkan semasa pemeriksaan imigresen. serahkan kepada pegawai Imigresen semasa keluar dari Sarawak. Dokumen Perjalanan Terhad juga boleh digunakan dan saya cadangkan mengunakan DPT.

      Delete
  43. salam sy ad ic sarawak dan anak2 sijil lahir swak tp pasport dh mati camni klo balit k swak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balik hanya gunakan kad pengenalan dan MyKid/sijil lahir bagi anak-anak.

      Delete
  44. salam sy asal sarawak tp grow up semanjung ic pun alamat semanjung skrg bila saya pergi srwk saya dpt pass resit lawatan 90hari..sy bercadang ingin menetap dah berkerja di sarawak sy ingin tahu apa saya perlu kan jika ingin menetap dan berkerja di sarawak..ibu saya asal srwk ic alamt semenanjung tdk plak dpt pass lwtn 90 hari itu semasa dtg ke sarawak..tlg jelaskan plss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila semak kad pengenalan saudari samada terdapat "K" atau tidak pada bucu bawah sebelah kanan. Jika tiada, bermaksud saudara bukan asal Sarawak dan akan diberikan pas lawatan sosial 90hari. Alamat semenanjung pada kad pengenalan bukan bermaksud anda adalah orang semenanjung. Saya pasti kad pengenalan ibu saudara terdapat "K" dan walaupun alamatnya adalah semenanjung, ianya masih Sarawak dan tidak perlu sebarang pas untuk masuk Sarawak.

      p/s: (ataupun jika saudari buat kad pengenalan di Semenanjung, ada kes huruf "K" pada kad pengenalan tidak tercatat di kad pengenalan baru walaupun pada kad pengenalan lama terdapat huruf "K". Jikan ini terjadi, rujuk dengan Jabatan Pendaftaran Sarawak.)

      Delete
  45. salam ..adik saya nama dia dah kena blacklist ..asal sabah ..dia berkawin orang sarawak ..sekiranya dia jalan darat ke sabah boleh lepas ke kat brunai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gunakan Passport Terhad Brunei (PTB) sebab kelonggaran akan diberikan jika menggunakan PTB.

      Delete
  46. Salam. Saya Pang Wui Kien dari Sabah. Saya berumur 17 tahun tetapi masih memegang sijil lahir berstatus taraf kerana daftar lewat kelahiran. Bahagian atas sijil lahir saya ada tertulis status BUKAN WARGANEGARA sedangkan bapa saya warganegara malaysia (sabah). Saya tinggal bersama bapa setelah bercerai dengan ibu saya seorang warganegara filipina. Saya ada memohon ststus kewarganegaraan malaysia tetapi belum ada jawapan. Masalahnya kami sekeluarga ingin berpindah ke semenanjung. Bolehkah saya memohon mana-mana passport untuk saya melepasi check point di airport?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya nasihatkan saudara/i rujuk dengan pejabat Imigresen terdekat.

      Delete
  47. hi. saya orang semenanjung bekerja di sektor awam di Sabah. Suami saya orang sabah. persoalan:
    1. anak sulung lahir di semenanjung, adakah dia perlu dapatkan pas lawatan jangka panjang? ataupun dia boleh keluar masuk diiringi saya/suami, selagi masih bawah umur? selama 3 tahun ini, tiada pulak permintaan utk pas ini semasa di kaunter imigresen sabah....
    2. sekiranya memohon pas lawatan jangka panjang - perlu dptkan pasport dulu kah? (is the pass in a form of paper document or a chop in a passport?)
    3. ibubapa saya (pesara) adalah orang semenanjung, berhasrat untuk menetap di sabah- apakah tempoh maksimum pas lawatan jangka panjang ? adakah apa-apa bayaran dikenakan? adakah dokumen sokongan (penjawatan saya) diperlukan?

    terima kasih banyak2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Anak sulung mengikut bapa, jadi dia adalah warganegara "H" iaitu Sabah. Tiada pas diperlukan untuk tinggal di Sabah.
      2. Ya, perlu memohon Passport Malaysia Antarabangsa (PMA) ataupun Dokumen Perjalanan Terhahad (DPT). Sebab Pas Lawatan Jangkan Panjang berbentuk pelekat, dan akan dilekatkan pada PMA atau DPT.
      3. Sila rujuk dengan pejabat Imigresen terdekat.

      Delete
  48. Orang semenanjung yang hendak renew 90 hari pas sosial, perlu keluar berapa hari sebelum masuk semula? Ada tak had bilangan hari antara lawatan pertama dan yang seterusnya?
    Kalau keluar dan masuk ke Sarawak kembali pada hari yang sama boleh tak? Contohnya, jika day trip pergi ke Brunei atau Kalimantan untuk sehari, dapat 90 hari tempoh tambahan bila masuk balik ke Sarawak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masuk je pada hari yang sama dan dapat 90hari. tak ada had bilangan hari.

      Delete
  49. hai..saya asal sabah isteri smenanjung..nak tanye perlu ke isteri saya buat pasport @ trs dpt kn permit 90 hari di airport sabah nti..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh masuk menngunakan MyKad sahaja. Simpan slip IMM114 yang dikeluarkan semasa pemeriksaan Imigresen. Buat Dokumen Perjalanan Terhad (DPT) untuk memohon Pas Lawatan Jangka Panjang nanti.

      Delete
  50. Hi...kalau pekerja asing yg punya permit kerja semenanjung....bole ke berkunjung ke sabah..dgn passport original di tangan...

    ReplyDelete
  51. Hi...sy asl semenanjung dan suami sy asl owg swk...sy ingin bertanya mngenai mndpt status kelahiran asl.sekiranya ank sy yg baru lahir di semenanjung berusia 18hari dan belum lg register sbg penduduk bg negeri itu. Suami sy bercadang menukarkn status negeri kelahiran asl ank sulung sy mnjd owg swk..dgn cra ini supaya ic ank mnjd owg swk. Boleh kew? Ape dokumen yg diperlukn? Mcm mane kah caranya? Terima kasih

    ReplyDelete
  52. Hi sy asal sabah...perlu ke sy nk buat pasport untuk pergi ke sarawak walaupun 3 atau 4 hari sahaja untuk tujuan melancong???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu..cuma perlukan mykad sahaja

      Delete
  53. aslmlkm,,, nak tanya,, saya owg sabah,,, cadang nak cari kerja kat kuching sarawak,, bolehkah? mcm mna nak dapatkan permit untuk kerja? apa syarat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Berjumpa dgn bhg pengurusan di tempat kerja utk urusan mendapatkan pas kerja.

      Delete
  54. Hi saya org semenanjung. Nak belajar dkt miri , so what should i do?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapatkan pas pelajar..rujuk dengan pihak sekolah/kolej utk urusan tersebut

      Delete
  55. Slmsjhtra. Sya dlahirkan di smnajung, ayah b'asal dr smnajung, ibu org sarawak dan tgal di swak dlm tmpoh yg lma. M'punyai 'k' pd ic. Ptanyaan sya, apakah yg mlayakkan sya mdapat 'k' tersbut dan adakah ini bmaksud pgunaan wilayah kelahiran sya adalah t'batal dgn sndirinya bg urusan pjalanan atau urusan rasmi yg lain? Terima kasih ats sgala info yg sgat byk mbantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Layak utk mendapatkan "k" sbb ibu adalah org Sarawak. Rujuk dgn JPN. Kod wilayaj kelahiran tidak akan berubah walaupun sudah mendapat status "K" pada mykad

      Delete
  56. Hai.nak Tanya ada member aku INI tempoh pas lawatan 90hari Dan passport Dah hbs tempoh.so mcm mane????ada kena denda x????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi buat sambungan pas (extension) di pejabat Imigresen berdekatan sebelum urusan keluar dari Sarawak.

      Delete
  57. im from peninsula malaysia working in sabah.. my working permit is still in progress but my 90days in sabah is ending soon. can i go to sarawak for 1 or 2 days then back to sabah and get the 90days again?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes you can. Or you go to nearest Immigration office for pass extension.

      Delete
  58. Hai naq tanyer pasal "Ic hijau"
    Boleh ke travel ke sabah tanpe passport?
    Alamat selangor..
    Dan ic no ade 12 kat tgh... kalau ic merah ade no 12 tu boleh... tapi x sure kalau ic hijau boleh ke?

    ReplyDelete
  59. hi jiken bill, nak tanya. saya salah seorg dari senarai hitam ptptn. boleh ke saya org smenanjung ingin bercuti ke sabah selama 5hari dlm keadaan nama disenarai hitam.?? saya tiada pasport,hanya ic shj.mohon penjelasan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tak ada masalah..gunakan kad pengenalan sahaja. Jika tidak melalui jalan darat dari Sarawak-Brunei-Sabah..

      Delete
  60. Dari keterangan di atas, sepertinya Sabah dan Sarawak mempunyai sistem Imigresen yg hampir sama. Sekiranya seseorang mau datang dan tinggal sebagai peniaga atau pelabur... apakah syaratnya? berapa lama dia boleh tinggal di Sabah/Sarawak? bagaimana prosedurnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syarat kena rujuk dengan bahagian visa dan pas utk keterangan jenis perniagaan atau pelabur. Berapa lama boleh tinggal adalah mengikut tarikah yang ditetapkan di dalam pas.

      Delete
  61. Terima kasih atas info yg diberikan.. Kalau penjawat awam warganegara malaysia yg bukan sarawakian bekerja di sarawak, pasport mereka akan dicop PTL dan sah selama mana mereka bekerja di sarawak.. Kalau pasport tersebut telah tamat tempoh, adakah perlu buat pembaharuan?? Terima kasih....

    ReplyDelete
  62. hi jiken bill..apakah tindakan yg akn dikenakan imigresen sekiranya lewat memperbaharui tempoh lawatan sosial selama 90 hari..dan apakah yg perlu dilakukan? Terima kasih

    ReplyDelete
  63. Kalau saya orang kuching nak pergi miri menggunakan flight..perlu juga ka menggunakan pasport?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu.. bawa kad pengenalan sahaja utk pemeriksaan keselamatan.

      Delete
  64. Ibu bapa sia urng sabah , .. tp sia lahir di johor.. ic sia tiada H , ibu bapa sia ada.. skrng sia tinggal di johor ikut ibu bekerja di johor, skrng sia berumur 17, bulihkah sia buat ic baru ada H masa sia berumur 18 thun nti? Sia terfkir mau blik sabah jgak bai nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaupun MyKad saudara tiada prefix "H", saudara tetap Sabahan kerana kedua-dua ibu dan bapa adalah Sabahan..walaupun lahir di semenanjung.. Buat MyKad baru dan terangkan kepada pegawai JPN bahawa ibu dan bapa saudara adalah Sabahan..mungkin berlaku sedikit kekeliruan di JPN. Disarankan merujuk dengan JPN utk maklumat lanjut.

      Delete
  65. Sy org Sabah. Suami org kL dan sy mnetap di kL. Sy bkal melahirkn anak sulung pd April ini. Adakah anak sy akan berstatus "semenanjung"?. Jika betul, adakah ini brmakna anak sy memerlukan paspot bila masuk ke Sabah? Bolehkah sy menukar status "semenanjung" itu kpd "sabah"?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiada masalah anak lahir samada di semenanjung atau di Sabah. Cuma jika anak lahir di semenanjung, angka di tengah-tengah (contoh -13-/-12-) akan mengikut negeri kelahiran. Ibu bapa boleh memilih samada anak berstatus semenanjung atau Sabah. Jika memilih Semenanjung, anak memerlukan pass lawatan untuk masuk/tinggal di Sabah.

      Delete
  66. Hi Jiken Bill, untuk org yg memiliki ic Hijau atau MyKAS yang ingin melawat ke Sabah dari Semenanjung melalui udara, adakah perlu menyediakan dokumen tambahan? Seperti sijil lahir Atau hanya perlu menunjukkan MyKAS sahaja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawa dokumen tambahan terutamanya Passport negara asal.

      Delete
  67. Hai, saya dari sabah tengah tinggal di sarawak sebagai pelajar. Pas pelajar saya akan tamat pada 31 mac 2015. Saya baru habis belajar dan bercadang untuk tinggal dan bekerja sementara di sarawak sambil menunggu konvokesyen pda may 2015. Boleh terangkan caranya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selepas tamat pas pelajar 31 Mac 2015, dapatkan pas lawatan sosial di pejabat imigresen terdekat jika ingin terus berada di Sarawak.

      Delete
  68. hai, sya dari Sabah. saya telah mendapat tawaran bekerja d Sarawak. Sya mula bekerja pada bulan march dan smasa memasuki sarawak saya hanya mnggunakan pas lawatan 90 hari. tetapi sehingga sekarang majikan saya masih belum mengguruskan permit kerja untuk saya. Apakah yang harus saya lakukan? bolehkah sya memohon untuk tmpoh pas lawatan sya dilanjutkan? bolehkah sya bekerja walaupun permit kerja sya blum d uruskan? terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh mohon lanjutan pas lawatan d pejabat imigresen terdekat. Pas lawatan sosial adalah untuk lawatan dan jika di gunakan untuk bekerja adalah satu kesalahan.

      Delete
  69. Sya org sabah dlu sya pernah ke srawak n pas 90hari tu hilang..msa sya dlm airport sibu pemeriksan emgresen ckp dia senraikan nama sya hilang pas90 hari..dia suruh sya buat laporan d emgresen tpi skg sya blm buat
    ...n skg sya nk ke sarawak boleh kah sya masuk sarawak lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imgration kasi lepas juga ka kalau ilang pas tu??

      Delete
  70. Hi..sy nk tnya..sy dgn suami asal sbh tp tggl d kl sbb suami kerja gov d kl..bila anak kmi lahir d smnjung nti apakah status anak kmi..?sbb ada org kata jika org sbh bersalin d smnjung dan bkn d sbh anak itu tidak akan mendapat hak bumiputera sbh..betulkah hal itu..?wlpun ibubapanya asal sabah tp anak di lahirkan d kl..tq..

    ReplyDelete
  71. Hi,
    Nak tanya, saya asal srwk, i/c ada kod k, anak lahir di selangor, kalau nak dapatkan status k pada mykid anak boleh rujuk mana-mana JPN di semenanjung atau kena rujuk JPN di sarawak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun nak tya soalan yg sama juak, sbb minggu dpn nak buat passport di jalan duta, kat situ ada kaunter khas untuk warga sabah n sarawak, kalau nk buat passport anak (untuk memudahkan urusan) kat kaunter ni, mykid anak perlu ada status 'K' jugak la kan?

      Delete
  72. hi..nak tnya..klo pelajar dari sbah yg kehilangan passport pelajar (x pasti dipanggil apa) ketika berada di sarawak dan terpaksa blik ke sabah dalam msa terdekat boleh hnya mnggunakan IC shaja ataupun perlu membuat laporan polis?

    ReplyDelete
  73. Salam..sy dr semenanjung dan kini berada di sarawak,pd awl sy tba 26 jun 2014 d srwk,sy dberikn slip lwtan 90hr,stlh tamat 90 hr itu sy mbuat Passport Terhad di Sibu bmkna sy dlnjutkn 90hr lg.Msaalah skrg sy tdk dpt blik ke smnanjung krn rkan sy tlah mnipu sy dan mbwa bsma passport sy,sy tdk thu dia dimna skrg,last ptghan bln lps sy dpt cl n bckp dgn dia supaya pulangkn passport sy,kmudian dia hnya brithu dia akan hntr,hgga skrg dia tk kmblikn,sy sptutnya pulang pd hjung bln Dis2014.Apakah yg wjar hrus sy lakukan..??? Insan Buntu..

    ReplyDelete
  74. hello..saya nak tanya kalau suami saya hendak menetap di sarawak apakah patut dilakukan untuk pengetahuan encik dia orang semenanjung tapi saya orang sarawak sekarang kita bercadang untuk menetap di sarawak harap encik boleh membantu terima kasih ......

    ReplyDelete
  75. Sya org sarawak, nak tnye .. Klu sye pemegang "restricted passport to Brunei", blh ke sya gna pasport tu untk flight Dr KL- Brunei??

    ReplyDelete
  76. Apakah prosedur bagi pemegang myKAS untuk memasuki sarawak? Apakah perlu mohon surat kemudahan perjalanan dr semenanjung atau perlu fax kan surat permohonan ke pej immi sarawak?mohon pencerahan..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pemegang MyKAS dibenarkan keluar dari Semenanjung/Sabah/Sarawak hanya untuk tujuan perubatan. Untuk tujuan lawatan adalah tidak dibenarkan.. Rujuk ke bahagian Keselamatan Jabatan Imigresen terdekat untuk maklumat lanjut

      Delete
  77. Tinggal lebih dr 90 hari di Sabah (orang semenanjung) passport dan surat beranak musnah dalam kebakaran. Report polis suda buat perlukah bawa surat beranak utk dapatkan pasport baru sebab mau balik semenanjung. Duduk Sabah sbb tinggal dengan bapak saudara. Apa perlu dibuat kalau kes begini. Masuk pakai pasport bukan permit sementara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawa report polis & kad pengenalan ke pejabat imigresen berhampiran untuk mendapatkan dokumen perjalanan.

      Delete
  78. Hello kent bill. Mohon penjelesan. Sy asal orang semenanjung malaysia. Sy ingin bertanya. Sy sudah berada di sarawak. Sy di berikan pas lawatan sosial selama 90 hari sahaja. Sy juga suda sambung tempoh sah 90 hari itu menjadi 180 hari. Bermakna sy sudah dapat membuat passport biru. Tempoh 190 hari itu tamat dalam bulan october ini. Apakah yg perlu sy buat untuk mendapatkan tempoh seterusnya. ? Sy di beritahu bahawa saya perlu keluar dari sarawak sama ada pergi ke brunei/sabah/indo dan masuk semula ke sarawak untuk melanjutkan tempoh tersebut. Jika sy perlu keluar masuk sarawak. Adakah sy boleh keluar dan masuk dari sarawak berulang ulang kali sampai sy sudah kawin dengan orang sarawak ? Kalau saya tidak kahwin pun. Bolehkah sy keluar masuk sarawak berulang ulang kali jika sudah tamat tempoh. untuk melanjutkan tempoh sy di sini. Bolehkah sy melalukan benda yg sama berulang kali. Dengan keluar masuk sarawak. Sy harap tuan/puan. Kent bill. Dapat memberi penjelesan dan pertolongan yg jelas di sini. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh keluar/masuk berulang kali asalkan mempunyai dokumen perjalanan sah seeloknya Passport Malaysia Antarabangsa (Merah) utk memudahkan urusan keluar/masuk Brunei/Indonesia.. untuk ke Sabah, boleh menggunakan Dokumen Perjalanan Terhad (Biru) utk mendapatkan pas Lawatan 90hari lagi. Pastikan keluar dari Sarawak sebelum tamat tempoh pas untuk mengelakkan sebarang kesulitan nanti.

      Jika tuan/puan bekerja di Sarawak, seeloknya buat pas kerja..jika berkahwin dgn org Sarawak, boleh buat pas Lawatan Jangka Panjang.

      Delete
  79. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  80. Tuan. Sy punya kertas putih yg sy dpt dri airport sudah bagi kepadaa imegresen. Sy sudah ada dokumen perjalanan terhad. Saya ada satu soalan. Jika sy mahu keluar dari sarawak. Tanpa menggunakan kertas putih yang sy dapat dari airport tu. Boleh tak ? Sy keluar menggunakan dokumen perjalanan terhad itu. Boleh kan ? Saya bukan apa. Cuma takut nanti sy mahu keluar dari sarawak banyak halangan di airport sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pastikan DPT saudara telah di endos sebelum keluar.. kebiasaanya maklumat pada slip putih imm114 akn di catatkan pada dokumen perjalanan yg baru utk rujukan semasa keluar nanti

      Delete
  81. Nak tanya kalau nak renew pas lawatan sosial 90 hari tu kat pjbt imegresen..ada apa-apa dokumen yang perlu di serahkan kepada pjbt imegresen tu x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuma perlu bawa MyKad/Passport/DPT (Dokumen Perjalanan Terhad) dan slip Imm114 jika masuk menggunakan MyKad

      Delete
  82. Salam Sejahtera , Sesiapa mencari Forwarding Syarikat untuk menghantar kenderaan anda ke Sabah dan Sarawak? Sila hubungi kami di 01128511549 untuk harga yang terbaik. Penjimatan wang anda dengan kami. . SELAMAT CEPAT CEKAP

    ReplyDelete
  83. Salam Sejahtera , Sesiapa mencari Forwarding Syarikat untuk menghantar kenderaan anda ke Sabah dan Sarawak? Sila hubungi kami di 01128511549 untuk harga yang terbaik. Penjimatan wang anda dengan kami. . SELAMAT CEPAT CEKAP

    ReplyDelete
  84. saya nak tanya...encik kata tadi sekiranya penduduk tetap hendak masuk ke sarawak, kena bawa pasport indonesia...tapi sekirany pasport tu dah tamat tempoh, mcm mn? kena buat yg baru ke?

    ReplyDelete
  85. Hai Kent Bill,mohon penjelasan. Saya berasal dari sabah dan ingin mencari pengalaman di sarawak.Isu pertama saya ialah sya blm mendapat pekerjaan/tawaran dari mana2 syarikat di sarawak.Bolehkah saya membuat permit kerja tanpa apa2 surat tawaran pkerjaan kerana sya berpendapat setelah mdpt permit kerja sya ingin mencari kerja di sarawak melalui walk-in interview.kemudian, sekiranya perkara pertama tadi boleh, adakah saya perlu membuat permit kerja di imigresen sabah ataupn perlu di buat di sarawak.Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi.. maaf lambat balas komen.
      Untuk makluman, di didalam permit kerja akan tercatat maklumat majikan iaitu nama syarikat tempat bekerja. Jadi, jika tiada sebarang tawaran, anda boleh masuk ke Sarawak dengan menggunakan pas lawatan sosial dan sepanjang 90 hari pas lawatan tersebut, anda bolehlah mencari pekerjaan di Sarawak.. Jika sudah mendapat tawaran, barulah majikan akan menguruskan permit kerja anda.

      Delete
  86. Hi Kent Bill, ayah sya berasal dari semenanjung (bankrupsi) dan ibu sya merupakan warganegara sarawal yg tidak menpunyai identiti. Dia tidak dapat dijejaki. Sya telah menetap di Sarawak lebih dari 20 tahun. IC sya tidak mempunyai 'K' tertera di atas. Saya telah membuat passport antarabangsa dan passport tersebut bermula dri 'K'. Masalahnya sekarang, baru-baru ini sya menerima resit pas perjalanan sosial 90hari apabila sya memasuki Sarawak dari Sabah(sebelum ini tidak diberi). Dan sekarang sya belajar di sebuah universiti di Sarawak. Bagaimanakah sya perlu tangani isu ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok.. Siapa yang gagal dijejaki? ibu atau ayah?
      Bawa sijil kelahiran saudara/saudari ke Jabatan Pendaftaran Negara untuk sahkan status saudara/saudari. Memandangkan tiada "K" pada MyKad anda maka secara automatik mesin di kaunter imigresen akan mengeluarkan slip imm144 iaitu pas lawatan sosial 90 hari. Untuk mengelakkan masalah ini berlaku, saudari/saudara boleh menggunakan passport antarabangsa semasa pemeriksaan dan pasti tiada slip/endorsment akan dikeluarkan pada anda sebab passport antarabangsa saudara/saudari mempunyai prefix "K" untuk keluar/masuk dari Sarawak ke Semenanjung/Sabah.

      Dinasihatkan berhubung dengan JPN untuk menguruskan prefix "K" pada MyKad saudari/saudara.

      Delete
  87. Hi Kent Bill.

    Saya pelajar semenanjung dan sedang menuntut di sabah. Masa saya datang haritu, saya diberi yang 90hari, dalam tak sedar sudah lebih 90hari saya di sabah dan tidak mempunyai passport. Bulan 10 ni saya balik semenanjung jadi perlukan saya buat passport ? Atau boleh guna kad pelajar sahaja apabila di imegresen nnt? Saya ke sabah dari bulan 6 sampai harini. Jadi perlukah saya buat passport? Dan berapa lama passport boleh d ambil?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh gunakan kad pelajar sahaja. Sila rujuk pejabat Imigresen terdekat sebelum keluar dari Sabah untuk mengelakkan masalah di kaunter pemeriksaan imigresen lapangan terbang nanti.

      Delete
  88. Hai bro.
    Saya skrg bekerja di sabah sebagai kakitangan awam. Jawatan adalah guru. Saya dari semenanjung. Saya menggunakan DPT utk masuk ke Sabah. Akibat kekangan masa saya masih lagi belum buat pas kerja. Namun, setakat ini sya tidak pernah melebihi 90 hari di sabah kerna kerap balik ke semenanjung. Namun, skrg pihak imigresen terakhir buat catatn di DPT sy "mohon sek 66". Apakah maksud catatan tersebut? Adakah sy akn diambil tindakan ketika hendak keluar dr Sabah akan datang atau sekadar amaran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hak masuk kakitangan kerajaan persekutuan yang bertugas di Sabah/Sarawak termaktub dalam Akta Imigresen 1959/63 di bawah seksyen 66(1)(d). Menggunakan pas lawatan sosial untuk berkerja di Sabah/Sarawak adalah satu kesalahan. Catatan di DPT saudari bermaksud menasihatkan saudari untuk pergi ke pejabat imigresen terdekat dengan membawa surat tawaran penempatan bertugas di Sabah/Sarawak. Jika tiada sebarang masalah, DPT saudara nanti akan tercatat "Seksyen 66(1)(d) yang bermaksud kakitangan kerajaan persekutuan semenanjung Malaysia yang bertugas di Sabah/Sarawak. Jika saudari membawa anak/isteri di Sabah, mereka juga boleh memohon kemudahan dibawah seksyen 66(2) yang juga tidak mempunyai tarikh luput selagi saudara bertugas di Sabah/Sarawak.

      Delete
  89. Hi..company I d KL dapat contract dari Petronas 2 tahun nak hantar engineer ke Bintulu buat kerja upgrade kepada Petronas Bintulu. Apa procedure bagi company I untuk memohon permit kerja 6 bulan bagi pekerja kami di Sarawak? Pls help bro

    ReplyDelete
  90. Hi..company I d KL dapat contract dari Petronas 2 tahun nak hantar engineer ke Bintulu buat kerja upgrade kepada Petronas Bintulu. Apa procedure bagi company I untuk memohon permit kerja 6 bulan bagi pekerja kami di Sarawak? Pls help bro

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila berhubung dengan pejabat Imigesen Negeri Sarawak bahagian visa dan pas untuk maklumat lanjut.

      Delete
  91. Hi, Sy bkas bkas pelajar ipta d srwk. Pas student dah tmat bln oct hari tu. Dah blk ke negeri asal skjap. Dan kmbali ke srwk bln yg sama (bln oct). Blk ke negeri asal semula pda jan 2016. Bru sedar yg pas 90hari tamat bln dec. Sy juga bkerja 'part time' sambil kursus. Kursus habis dlm hujung bln nov (masih dlm tempoh 90hari). Tpi krja sampai part time sampai hujung tahun. Bgaimana memohon prrmit klau bkn bkerja tetap??

    ReplyDelete
  92. Hi, saya dan suami asal semenanjung. Saya sedang mengandung anak yg ke-3. Jika anak yg bakal dilahirkan nanti lahir di Sarawak, adakah pd mykidnya nanti akan ada 'K' ? Dan jika ada berlaku perjalanan keluar masuk dari Semenanjung ke Sarawak, adakah anak itu nanti tidak memerlukan DPT tetapi hanya menggunakan mykid?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak akan ada "K" pada mykid anak saudari.. tetapi pada mykid nanti akan tertera kod -13- yang menandakan lahir di Sarawak. Boleh menggunakan Mykid sahaja, tetapi seeloknya buat DPT utk anak saudari.

      Delete
  93. Hi, saya ada sedikit kekeliruan, saya sarawakian, suami Sabahan..tinggal di sabah since 2011, anak dah 3 semua lahir di sabah.Sekiranya baca pos tuan di atas, apa yg saya faham, sarawakian kalau nak tinggal di mana2 negeri di malaysia ( Sem + Sabah ) tidak perlu pass apa2 dan boleh tinggal selama mana mahu (Free Flow ) melainkan kalau bekerja, memerlukan pass bekerja ( sarawakian bekerja di Sabah ). saya bekerja sebagai pegawai biasa...dan selama ni tak pernah pun memohon apa-apa pass, sebab dulu pernah rujuk suami kawan yg kerja imigresen katanya x perlu. Macam mana tu ye ? By the way, saya cuma kerja until end of Dec 2015 ni jer...lepas tu contract kerja dah tamat, akan jd housewife jer. Housewife tak perlu pass kan...? :)

    Thanks in advance .

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok juga jenis kerja yang saudari lakukan.. BTW, dh tak bekrja skrg.. Housewife..emm mungkin perlu pass dari suami haha

      Delete
  94. salam. Saya n family lusa pegi sarawak by car smpai lawas sja , enjoy enjoy sana 1 minggu, saya dgn adik2 tiada pasport, tapi adala ba mykad n surat beranak, dapat masuk jg ba kan sana pkai ic or surat branak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry late reply.. sudah masuk ba tu kan boss..haha pasti x da masalah kan..just guna MyKad saja mencukupi..

      Delete
  95. Hai nak tanya saya pelajar tahun satu kat sarawak, pas pelajar belum siap tapi DPT dah diserahkan balik pada saya sebab saya balik utk cuti sem ni tapi saya dah tinggal kat sini lebih 90 hari. perlukah saya pegi renew tarikh kat pej imigresen ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya perlu.. dapatkan lanjutan pas lawatan

      Delete
  96. hai nak tanya..sy nak ke serawak dalam 3 minggu atau sebulan.perlukah saya buat passport..sy tiada pengalaman lg tentang penerbangan ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu passport. Just bawa MyKad sahaja.. Pas lawatan berlaku utk tempoh 90 hari

      Delete
  97. hai nak tanya..sy nak ke serawak dalam 3 minggu atau sebulan.perlukah saya buat passport..sy tiada pengalaman lg tentang penerbangan ini..

    ReplyDelete
  98. nak tanya anak saya my kad sabah dapat tawaran bekerja di sarawak di sebuah syarikat swasta.bagaimana caranya dia mendapatkan permit kerja sarawak dan berapa kah bayaran yg akan dijelaskan nanti.

    ReplyDelete
  99. Berhubung terus dengan majikan..majikan akan menguruskan pas tersebut. Bayaran mengikut jenis/bidang pekerjaan yang diceburi.

    ReplyDelete
  100. Salam. Saya akan berkahwin dengan orang sarawak, saya juga ingin mencari pekerjaan di sarawak, saya pernah berlajar di UiTM Sarawak dan penah membuat DPT dan pas pelajar, selain itu, adakah terdapat apa-apa syarat untuk orang semenanjung untuk bekerja di sarawak? tuan boleh tolong email pada saya? fazirulismail@gmail.com terima kasih

    ReplyDelete
  101. Hai. Bapa saya org semenanjung mempunyai DPT dan ibu saya org indonesia yang mengguna passport indonesia. Saya lahir di sabah dan dalam ic ada -12- dan tinggal di sabah sejak kecil hingga sekarang. Wktu sya melancong ke semenanjung dan ingin pulang ke sabah, pihak imigresen di sabah memberikan saya pas lawatan 90hari. Skg sya suda mempunyai DPT dan berkerja di sabah. Adakah saya memerlukan jaminan majikan?

    ReplyDelete
  102. Ayah saya orang semenanjung dan ibu saya warganegara indonesia.saya mempunyai surat lahir dan kad pengenalan sabah.saya nak tahu status saya.

    ReplyDelete
  103. salam bro, sy student dkt sarawak.nak tnya la. bulan 4 ni sy nk balik semenanjung. pas lawatan sy tamat bulan 5. so tkda masalah kan nak balik? pas pelajar sy belum siap lgi..

    ReplyDelete
  104. hai bill nak Tanya saya pemegang kad ic hijau mcm mana caranya saya nak ke semenanjung ada apa2 dokumen perlu isi

    ReplyDelete
  105. boleh tahu bagi nak buat lanjutan pas lawatan sosial warga indonesia,every 30days, berapa bayaran diperlukan?

    ReplyDelete
  106. Hi En. Kent bill. . .saya nak mohon pencerahan sedikit..saya asal orang sarawak dan ingin bercuti ke semenanjung pada masa terdekat. . tetapi bila saya cek status blacklist imegresen ada tertulis sila rujuk ke pejabat imegresen terdekat. . jadi adakah akan timbul masalah bila saya nak berlepas pergi dan balik dari airport miri menuju ke kuala lumpur dan sebaliknya...adakah saya tidak dibenarkan keluar dari miri dan masuk ke semenanjung??

    ReplyDelete
  107. Seorang pekerja dari semenanjung Malaysia bekerja di syarikat swasta di Sabah. Semasa berada di Sabah, beliau telah melakukan salahlaku seperti mecabul, bolehkah permit kerjanya dibatalkan dan sekaligus di labelkan sebagai "persona non grata"? dan bagaimanakah processnya. Terima kasih

    ReplyDelete
  108. sya ingin bertanya sekiranya permit Lawatan 90 ke Sarawak sudah melebihi tempoh sehari, dan ini adalah kesalahan yang sama untuk kedua kalinya, apa denda ke atas pelaku?

    ReplyDelete
  109. salam sejahtera. saya mahu bertanya, sekiranya saya sudah mempunyai Dokumen Perjalanan Terhad(Biru) itu, dan berlaku kehilangan ketika saya disemenanjung,dan sehari sebelum penerbangan. Jadi, bagaimana perjalanan saya ke sarawak? dapatkah saya masuk ke sarawak seperti biasa? atau perlu membuat report di kaunter imegresen itu nanti? mohon penjelasan.terimakasih

    ReplyDelete
  110. Salam..sy ingin bertanya..ic no sy adalah 13 tetapi alamat semenanjung dan tiada K di ic..mcm mana ye? Perlu ke sy memiliki pasport utk memasuki sarawak?

    ReplyDelete
  111. Hi Kent ..status blacklist imegresen ada tertulis SILA RUJUK KE PEJABAT IMIGRESEN TERDEKAT .. adakah saya akan dihalang keluar dari KUCHING (KIA) dan masuk KL (LCCT)? Mohon pencerahan..

    ReplyDelete
  112. Ingin bertanya jika seseorang itu bankrapsi berasal dari semenanjung dan ingin mendapatkan permit kerja sementara bagaimanakah prosedurnya dan bolehkah dia mendapatkan dokumen perjalanan terhad(pasport biru)?Memandangkan permohonan permit kerja memerlukan passport.Tq

    ReplyDelete
  113. Hello sy nk brtanya.sy sudah berkahwin dgn org sabah dan mempunyai seorang anak.jikaisteri saya mahu menetap semula di sabah bersama anak perlukah anak saya membuat pasport?

    ReplyDelete
  114. Hello sy nk brtanya.sy sudah berkahwin dgn org sabah dan mempunyai seorang anak.jikaisteri saya mahu menetap semula di sabah bersama anak perlukah anak saya membuat pasport?

    ReplyDelete
  115. Salam..sya sdh berkahwin dngn org indonesia yg memegang ic hijau atau i kenali sbgi mykas..sya asal sabah tp sdh lama menetap d semenanjung..ble kah suami saya pulang ke sabah bersama saya? Sdangkan suami tidak ada pasport negara asal tetapi ada surat branak kerana lahir d sabah.suami ingin balik kesabah bersama saya tp c punya pasport,yg ada mykas dan surat lahir..

    ReplyDelete

Search Articles In This Blog